Domarpresentation 2022

Rasspecalist – Yvonne Brink dömer juniorer-> vuxna vid stort antal anmälda dömer Sonny Ström valpar.

Rasspecalist – Yvonne Brink

Fick en inbjudan från Upplands Lokalområde att döma på Swedish Rottie Meet (SRM) i år 2022.

Vem är jag?

Jag har haft Rottweiler sedan 1967 och har sen 5 år tillbaka även rasen Chodsky pes.
Kennelnamn Brinketorp. Vi är mycket små uppfödare, (min man avled för snart 5 år sedan)
Jag har varit FCI domare sedan 1988 och har varit föreningsverksam i över 40 år i olika föreningar,
Rottweilerklubben, Svenska Brukshundklubben och Svenska Kennelklubben. Idag även i liten skala i Chodsky pesklubben.

Jag har jobbat på Svenska Brukshundklubbens kansli i 17 år Jag har varit IFR-delegat för Sverige I många år.

Jag är också bruksprovsdomare, lydnadsdomare, mentalbeskrivare och UHP domare. Jag är också beskrivare för det tyska provet BSE, Breed Standard Evaluation.
Är instruktör och utbildare inom olika områden gällande hund.

Har själv utbildat hund inom tjänstehund och tävlat mycket sparsamt inom bruks och lydnad med anledning av mycket ”dåliga tävlingsnerver”.
Anser att det är mycket viktigt med en mentalt sund Rottweiler med bra exteriör och bra rörelser.

Jag har dömt Rottweiler, specialutställningar, i Sverige. Norge, Finland, Danmark, Irland, England, Belgien, Holland, Italien, Lettland, Ryssland, Nya Zeeland, Australien, USA, Indonesien, Spanien, Portugal, Frankrike, Tyskland, Sydafrika, Argentina och Mexico.

Bl.a. har jag dömt IFR utställningar i Belgien, Italien och Argentina. Jag har dömt på ADRK:s Word family utställning i Tyskland.

Skall bli jättespännande att döma på SRM i Bålsta och jag ser fram emot detta uppdrag.

Sonny Ström.

Rent allmänt kan jag beskriva mig som hundentusiast sedan barnsben, de hundar jag växte upp med och som gjorde att jag fick ett stort hundintresse var Schäfer och korthårig normal Tax.

Min familj består av min numer bortgångna och oerhört saknade fru Lilleba;s, våra tvillingar Samuel och Zakarias som jobbar inom försvaret samt 3 ”bonusbarn”.

Lilleba och jag träffades i lite vuxnare ålder på en hundresa, då vi var singlar och det klickade, samt det faktum att hon var en hund och hästtjej, fanns det bara en väg, det innebar att vi gifte oss 2 år senare. På grund av en längre tids sjukdom gick hon tragiskt bort 2021, hon kommer för alltid att vara oerhört saknad, vi haft en tight, tillitsfull och fin relation så det tid att hitta vägen framåt igen. Jag har jobbat som elektriker inom både installation, industri och kraftsidan, jag skiftade och har sedan jobbat på ett värmeverk som drifttekniker och så småningom som skiftansvarig, sedan 2 år tillbaka jobbar jag dagtid som underhållstekniker, jag börjar närma sig pensionen men tänkte ”hänga” kvar ett år till, främst för att jag känner att jag behöver ha någonting att göra när jag nu och så plötsligt blev ensam.

Kommer vi över mer på det jag tänkte skriva om, handlar det om att hundar betytt och betyder så mycket sedan jag kom i den vuxna delen av mitt liv. Sedan 1981 har livet i stort sett bestått av hundar, lydnad, bruks, mentalitet, utställning och uppfödning. Under 32 år var det en ansenlig mängd föreningsarbete, såväl inom rasklubb som lokala brukshundklubbar, det har bland annat inneburit instruktörsarbete och tävlingsledare på appellplanen samt tävlingsledare i skog och mark.

Jag har tävlat inom SBK och i olika typer/nivåer inom bruksprov inom spår, sök och rapport, dessutom med ett stort antal hundar av egen uppfödning, på alla nivåer från appellklass till elitklass. Jag och min numera bortgångna fru har även utbildat några av våra hundar till bevakningshundar inom hemvärnet.

 • Mellan 1985–2017 var jag starkt engagerad i Rasklubben för Belgiska Vallhundar (AfBV), parallellt var jag även väldigt aktiv i Fagersta Brukshundklubb. Under början till slutet av -80 talet flyttade jag några gånger, då blev det aktiva år i Katrineholms Brukshundklubb, Örnsköldsviks Brukshundklubb och Avesta Brukshundklubb. Jag har suttit på alla styrelseposter i både rasklubb och lokala brukshundklubbar förutom kassör.
 • I rasklubben hade jag även ansvaret för tävlingsverksamhet, avelskommitté, utställningskommitté, mentalverksamhet samt fungerat som avelsråd.
 • I lokala brukshundklubbar, har jag innehaft flera olika styrelseposter, som ledamot, suppleant och valberedning samt ansvarat för tävlingsverksamhet och mentalverksamhet.
 • I SKK:s länsklubb Dalarnas KK, suttit som ledamot, suppleant, Utb. Kommitté samt länsklubbens valberedning.
 • SBK exteriörbeskrivare sedan 1995.
 • SBK-instruktör vid valpkurser, nybörjarkurser och tävlingsinriktade kurser.
 • 1997 – 2007 tävlingsledare vid bruks- och lydnadsprov.
 • Mentalbeskrivare (MH) 2002, MH-beskriver ca 8–10 ggr/år, även vardagar.
 • Mentaldomare (MT) 2006, dömer MT cirka 8–10 ggr/år, även vardagar.
 • 2018 – 2020 ledamot i SKK:s Kommitté för Hundars Mentalitet (KHM).
 • Jag sökt och antogs 1997 till SKK:s exteriördomarutbildning, de raser jag sökte in på utbildningen var Belgisk Vallhund, Dvärgschnauzer och Siberian Husky, under åren som följde vidareutbildade jag mig främst med inriktningen för SBK:s raser, sedan rullade allt på, barnen har dock alltid fått gå i första hand. Trots allt kunde jag 2018 ”knyta ihop säcken” då jag blev auktoriserad som gruppallrounder för hela grupp 1, jag dömer även 25-tal raser i grupp 2, grupp 4 (Tax), cirka 20-talet raser i grupp 5, ungefär 20-talet raser i grupp 6 och cirka 3–4 raser i grupp 7.

Jag ser väldigt mycket fram emot att komma och träffa alla er Rottweiler-fantaster i samband Swedish Rottie Meet i Bålsta 1 maj 2022.

Väl mött hälsar

Sonny Ström.